Záchyt cigariet

24.01.2009 Celý región

Dňa 21. 01. 2009 hliadka Stanice colného úradu Prešov v súčinnosti s Mobilnou jednotkou PZ RHCP Prešov vykonávala v obci Vranov nad Topľou kontrolu, ktorá bola zameraná na odhaľovanie nelegálnej prepravy tovaru podliehajúceho ...
V čase o 13.10 hod zastavila hliadka pri Bukóze a.s. Vranov nad Topľou osobné motorové vozidlo továrenskej značky Škoda Favorit, ktoré riadil občan Slovenskej republiky. Okrem neho sa vo vozidle nachádzali ďalšie tri osoby. Pri kontrole batožinového priestoru a vnútornej časti motorového vozidla objavili colníci na zadnom sedadle dve čierne igelitové tašky a jednu čiernu textilnú tašku s popruhom na rameno, v ktorých sa nachádzalo spolu 40 kartónov, t. j. 8 000 kusov cigariet zn. CLASSIC RED v dĺžke do 90 mm. Všetky spotrebiteľské balenia cigariet boli označené ukrajinskou kontrolnou známkou.

Celkový únik na cle a daniach bol vyčíslený vo výške 868,78 EUR (t. j. 26 173 Sk). Tovar bol colníkmi Colného úradu Prešov zaistený a po jeho prepadnutí v prospech štátu bude zlikvidovaný.

Nakoľko tento zaistený tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia článku 38 až 44 Nariadenia Rady 2913/92, ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva. Z uvedeného dôvodu bol prípad odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až 3 roky.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
 

Vyberte región